tisdag, juni 05, 2018

Glutenfri morotstårta

En magiskt god glutenfri morotstårta som ingen kunde tro verkligen var glutenfri. Jag gjorde tre satser av nedanstående bottnen till två tårtor. (Det hade räckt med en till våra 22 gäster då de är ganska mäktiga, men det hade varit på håret).


Botten:
4 st ägg
1 dl raps- eller majsolja
6 dl rivna morötter
4.5 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
4.5 dl glutenfri mix
1 tsk salt
2 tsk kanel

Rör ihop socker, bakpulver, bikarbonat, glutenfri mix, salt och kanel.
Blanda i olja och morötter, vispa äggen och vänd i.
Häll i ugnsform och grädda i 175 grader i 60-70 min.Fyllning och dekorering
0,5 burk marmelad med smak av apelsin/morot per tårta.

Cream cheese frosting: (Jag använde denna mängd till att fylla två tårtor dag 1 och säkert det dubbla till att dekorera med på dag 2)
120 g rumstempererat smör eller margarin
10 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk färskpressad citron, saften
200 g Philadelphiaost (kylskåpskall)

Vispa smör/margarin, florsocker, vaniljsocker och citronsaft kraftigt och fluffigt, gärna med maskin.
Vispa i den kalla Philadelphiaosten.

Frostingen går bra att förvara i en spritspåse i kylen till dagen efter (om man vill dekorera tårtan samma dag som som man serverar den.) 

Jag fyllde tårtorna dagen innan kalaset genom att använda springformarna på nytt:

Lägg långa remsor av plastfolie i ett kryss eller stjärna över formen (det som behövs för att täcka tårtan när kanterna "viks upp"). Få ner plastfolien i botten genom att lägga i den första bottnen. Jag använde tre bottnar/tårta och hade sylt i ena skarven och frosting i den andra skarven på båda varianterna.

Montera bottnarna "upp-och-ner" med den "tyngsta" fyllningen underst (i den färdiga tårtan, när den är rättvänd), plasta in allt och ställ i kylen. Dagen efter, när det är dags att dekorera, tar man bort plasten överst, lägg tårtfatet mot formen och vänd om. 

Jag valde att spritsa utsidan och använda en egen bild från tårtdekoration.com som "lock". Tänk på att det går åt en stor mängd frosting till själva spritsningen, så se till att det finns tid att vispa ihop en omgång till om det skulle behövas. Inga kommentarer: